Inlandstinget i Sveg 16-17 maj 2018

Årets Inlandstinget hölls 16-17 maj på Camp Sveg i Sveg. Det arrangerades av IEF, Inlandsbanan AB och Härjedalens kommun.
Dag ett inleddes med en paneldebatt ledd av Lovisa Arvidsson, Mittmedia. Paneldeltagare var Karin Malmfjord, IEF, Maria Nerpin, IBAB, Staffan Nilsson, Hela Sverige ska leva och Ronny Svensson, forskare och skribent. Man diskuterade Inlandets möjligheter mot bakgrund av landsbygdspropositionen.

Senare på eftermiddagen höll IBAB och deras dotterbolag samt IEF sina stämmor. Dagen avslutades med middag med mycket uppskattad underhållning av ”Kingen” från Sveg.
Dag två inleddes med att Peter Ekholm, vd för IBAB, redogjorde för de senaste nytt om Inlandets järnvägar inkl Inlandsbanan. Per-Anders Westhed, IEF, höll i den uppföljande diskussionen.
IBAB delade ut sitt pris ”Årets Inlandsbaneambassadör” till Conny Elf. Conny är en av eldsjälarna bakom satsningen på Fisketåget. Förra årets pristagare var Per-Anders Westhed.
Tinget avslutades med ett studiebesök på Härjåns värmekraftverk som är under uppförande. I samband med detta berättade Gunnar Olofsson, ordf. för norska Statskog mm, om biomassa som bas för många olika produkter och det utvecklingsarbete som pågår.
Härjedalens kommun svarade för ett trevligt och välorganiserat arrangemang.
Tinget gjorde ett uttalande om politiken för Inlandet, Inlandets järnvägar och ersättningen från naturresurser.
Uttalandet: Uttalande från Inlandstinget i Sveg 16-17 maj 2018