Sju av IEF:s medlemskommuner i topp

I rapporten jämförs Sveriges kommuner för att få en uppfattning om turismens ekonomiska styrka i den enskilda kommunen. Rapporten ger en unik bild av hur besöksnäringen i Sverige har utvecklats i de hundra främsta turistkommunerna under det senaste året.
Rankingens tio-i-topp-lista (2007 års placering inom parantes)
1. Strömstad (1)
2. Malung-Sälen (4)
3. Tanum (3)
3. Åre(2)
5. Härjedalen (5)
6. Älvdalen (6)
7. Storuman (7)
8. Sotenäs (8)
9. Arjeplog (9)
10. Arvidsjaur (14)

Besöksnäringen blir en allt viktigare näringsgren och turismen har utvecklats väl trots finanskris och lågkonjunktur. Förra året omsatte svensk turistnäring 244 miljarder kronor och nådde sitt bästa resultat någonsin.
– En starkt bidragande orsak till handelns tillväxt de senaste åren är shoppingturismen, det vill säga den del av detaljhandelns försäljning som genereras av turister, säger Yvonne Ingman,vice vd på Svensk Handel.
Sammanställningen visar kommunernas styrkor inom turistområdet och turismens inverkan på den lokala ekonomin tydliggörs. Med hjälp av indexering och ranking kan kommuner av olika storlek dessutom jämföras med varandra.
– Den svenska besöksnäringen är en av våra större exportprodukter. De topp trerankade kommunerna i undersökningen visar på den potential som besöksnäringen har och den betydelse den har för den svenska ekonomin, säger Mats Hulth, vd för SHR.
På toppositionen inom svensk turism 2008 återfinns liksom förra året Strömstad som med sitt västliga läge intill havet och närheten till den norska gränsen lockar besökare från både när och fjärran. Förstaplaceringen beror bland annat på att staden har en mycket stark detaljhandel och gränshandel med Norge samt en driven sommarturism. Även rankat efter antalet båtnätter hamnar Strömstad på en förstaplats.
För mer information om rapporten gå in på www.shr.se alt www.svenskhandel.se
Rapporten är sammanställd av Handelns Utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, SHR, Svensk Handel och American Express.
_____________________________________________________________________
För eventuella intervjuer eller frågor kontakta:
Margareta Ternell, pressansvarig Svensk Handel 010-47 18 669, 070-642 00 16
Thomas Laurell, Sveriges Hotell & Restaurangföretagare, SHR, 0768-29 03 47